Palveluasumisen asukkaat kertovat: Hely-Pia Hytönen

31.05.17

Hely-Pia syntyi Jyväskylässä 1932. Hänellä oli yksi sisko ja yksi veli, kummatkin häntä nuorempia. Hänen isänsä oli seppä, ja toimi vastaavana remonttimestarina Korpilahdella, Iloniemen sahalla. Hänen perheensä asui työväen asunnoissa sahan ympärillä teollisuusalueella. Siellä oli paljon samanikäisiä lapsia ja kaikki olivat kavereita keskenään, joten heillä oli paljon leikkikavereita. Kotona syötiin yksinkertaisia ruokia. Perunoita, kastiketta, keittoja ja laatikkoruokia, varsinkin silakkalaatikko oli yleinen ruoka. Kalaa syötiin paljon, kun Hely-Pia asui järven rannalla. Letut olivat herkkuruoka, jota saatiin aina välillä.

Heidän lähellään oli vain yksi kauppa, josta piti hakea kaikki tarvittava. Laajemmat valikoimat löytyivät vasta kaupoista Jyväskylästä.

Sota pisti kaiken mullin mallin. Sitä ennen lapset saattoivat hyvinkin saada karkkeja, tai hedelmiä, mutta sota-aika teki kaikesta synkkää ja puutteellista.

Hely-Pia muistaa myös, kun heidän perheensä hankki radion, ja miten paljon se muutti ja laajensi maailmankuvaa ja tarjosi väylän muuhun maailmaan.

Hän on aina myös lukenut paljon ja laulamisesta innostuneet vanhemmat opettivat lapsetkin laulamaan jo varhain. Lapsena laulamisesta ja esiintymisestä kai johtuu, että hän ei ole koskaan pelännyt esiintymistä. Laulamisesta on tullut elämänmittainen harrastus.

Hely-Pian ensimmäinen työpaikka oli sahan konttorissa ja sieltä hän on siirtynyt valtion puhelinkeskukseen puhelunvälittäjäksi. Alussa hän työskenteli kahden muun työntekijän kanssa. Kun puhelimet yleistyivät, myös väki keskuksessa lisääntyi. Myöhemmin hänestä tuli esimies asemessa oleva keskuksen hoitaja eli ylipäivystäjä.

Kun puhelut automatisoitiin, hän pääsi Jyväskylän sotilaspiirin viestittäjäksi. Sieltä hän jäi eläkkeelle.

Muutto Viitahelmen ikäihmisten tohosettuun paveluasumiseen

Hän on ollut naimisissa ja hänellä on kaksi tytärtä. Juuri hänen tyttärensä hankkivat hänelle paikan Viitahelmestä kun hän sairastui noin vuosi sitten eikä pärjännyt enää omillaan.

Nykyään hän lukee paljon ja katsoo televisiota. Ottaen huomioon kaiken mitä on tapahtunut, Viitahelmi on hänelle paras mahdollinen vaihtoehto.

Kirjoittaja Lotta Niemi, 13 vuotta, TET jaksolainen

 

 

Lue myös nämä:

error: Sisältö on suojattu