Asukkaat kertovat: Anni Loijas

06.06.18

Anni syntyi Suojärvellä 1938. Sodan alta he lähtivät Toivakkaan, jossa he muuttivat vuokratalosta toiseen kunnes vakituinen asunto löytyi. Hänellä oli viisi siskoa ja yksi veli joista hän oli keskimmäinen.

Kesällä läheisessä joessa uitettiin tukkeja, ja Anni sisaruksineen juoksivat rännin molempia puolia, vaikka olikin vaarallista. Muuten leikittiin hippaa ja uitiin. Talvisin hiihdettiin vapaa-ajalla ja koulumatkoja.

Annin perheessä leivottiin paljon, esim. ruisleipää, karjalanpiirakkaa, ja ”sultsinoita”, eräänlaisia karjalaisia piirakoita. Syötiin keittoja  ja laatikkoruokia. Perunoita ja vihanneksia sai omasta pellosta ja lisäksi heillä oli sika ja kanoja.

Radio oli ja sieltä kuunneltiin satutunteja ja Kylli-tätiä. He omistivat myös ompelukoneen, jota ei ihan jokaisella ollutkaan. Äiti ei osannut lukea ollenkaan, mutta ompeli kyllä ja karstasi lankaa. Vaatteet menivät isommalta pienemmälle. Perhe oli ortodoksinen, mutta Anni on sittemmin kääntynyt luterilaiseksi.

Hän on ollut naimisissa kahdesti. Toisen miehen pojasta on tullut hänelle kasvattipoika.

Hän on ollut liikealalla myyjänä, leipomossa, ja siivoamassa. Viimeisestä työpaikastaan hän joutui lähtemään sairastelujen takia.

Annilla on ollut ongelmia terveyden kanssa, mutta hän pystyy silti nauttimaan elämästä.

Viisi vuotta sitten, miehensä kuoltua, hän meni Laukaan Sarahovin palvelutaloon ja sieltä hän sitten muutti Viitahelmeen. http://www.viitakodit.fi/asumispalvelut/#senioriasuminen

Hän toivoo vain, että pysyisi tällaisessa kunnossa, eikä tulisi enää pahoja vaivoja.

Lue myös nämä:

error: Sisältö on suojattu