Villa Verannan päiväkeskuksessa asiakkaat viihtyvät

05.09.19

Villa Verannan päivätoimintakeskus toimii Viitakodin tiloissa Jyväskylän Viitaniemen luonnonkauniissa ympäristössä Tuomiojärven rannan tuntumassa. Päiväkeskuksen kuntouttava toiminta on suunnattu muistisairaille ja muille seniori-ikäisille. Tilat ovat kodinomaiset ja toimintaa ”pyörittää” kaksi asiakkaille tuttua ohjaajaa. Lounaalla syödään yhdessä Viitakodin oman keittiön valmistamaa ruokaa ja ruokailu tapahtuu Viitatuvan ruokasalissa nauttien kauniista luontomaisemasta, mikä avautuu ikkunoista.

Päivän ohjelma koostuu ohjatuista toimintatuokioista. Tuokioiden sisältö vaihtelee asiakkaiden mukaan, mutta toiminnan runko toistuu samanlaisena, sillä rutiinit lisäävät muistisairaan turvallisuuden tunnetta. Toiminnassa huomioidaan asiakkaiden yksilöllisiä tarpeita ja toiveita, mikä vaikuttaa suoraan asiakkaiden viihtyvyyteen. Toiminnan suunnittelussa on tärkeää se, että jokainen saisi päivän mittaan onnistumisen kokemuksia, jotka lisäävät elämän mielekkyyttä, merkityksellisyyden ja osallisuuden kokemuksia sekä viihtyvyyttä.

Iloinen ulkoilija
Ritva hoitaa krasseja
”Hölskytyskurkkujen” valmistuspuuhissa
Kurkut valmiina maisteltavaksi
Piirakkataikinan vispaaminen sujuu tottunein ottein
Marjojen asettelu on tarkkaa puuhaa
Lottoa: joko nyt arvotaan oma numero
Pikkuleipien leipomistalkoot
Herkulliset pikkuleivät tuoksuivat hyvälle

Keskivaikeassa ja vaikeassa muistisairauden vaiheessa oleville on tärkeää ympäristöstä saadut kokemukset ja tunnelmat. Kaunis ja kodikas ympäristö ja toimintaryhmä mahdollistaa myös passiivisen osallistumisen, kun muistisairas voi seurata, mitä ympärillä tapahtuu.

 ”Viihtyvyys koostuu vanhusten mielestä toimivista palveluista ja mielekkäästä viriketoiminnasta. Ikääntyneet kokevat sosiaaliset verkostot tärkeiksi, koska ne tuovat vanhuksen arkeen sisältöä sekä tunteen siitä, että heistä välitetään.” https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/55058/Kakkuri_Anne_Lumme_Ronja.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Viihtyvyyteen vaikuttaa ympäristön viihtyisyyden lisäksi asiakkaiden kunnioittava, kohtelias, ystävällinen ja tasavertainen kohtaaminen. Kun ohjaajat tuntevat hyvin asiakkaansa, on helpompi ennakoida tilanteita ja havaita mahdollisia muistisairaiden käyttäytymiseen liittyviä haasteita ja estää niiden vaikutuksia ryhmään.

”Esteettinen elämys voi olla lähes mitä tahansa, mikä tuottaa hyvää oloa. Vanhukset kaipaavat ulos ja nauttivat kesäisin puutarhasta ja pihan kauneudesta, kukista ja luonnosta. Esteettisen elämyksen voi tuottaa myös uskonnollinen hartaus, kuuloaistimuksen tuoma kauneus tai mikä tahansa muu lukuelämys. Ei ole yhdentekevää, millaisia taideteoksia, millaista musiikkia, teatteria tai elokuvia vanhuksille esitetään, vaan vanhusten kohdalla aikalaisuudella on suuri merkitys.” https://jyx.jyu.fi/bitstream/handle/123456789/11557/URN_NBN_fi_jyu-200626.pdf?sequence=1

Yhteinen laulutuokio tuo hyvää mieltä
Kahdenkeskistä jutustelua
Yhteistä seurustelua
Metsäinen asetelma Suomen luonnon päivän muistutukseksi

Villa Verannan asiakkaiden ja omaisten antamaa palautetta toiminnasta:

Raili 90v: Täällä on niin hyvä palvelu ja ihanat ihmiset, että niille pitäisi antaa palkankorotus”

Virpi 80v: ”Ihanaa, kun sain taas tulla tänne tuttuun paikkaan”

Ritva 86 v: ”Kiva tulla tänne, kun näkee muita ihmisiä”

Liisa 92 v: ”Olen niin kiitollinen tämmöisestä paikasta ja palvelusta”

Veli : ”Villa Veranta on ihan paras paikka”

Anna-Liisa 97 v: ”Käyn Villa Verannassa niin kauan kuin vaan jaksan, sillä täällä on niin ihanaa ja ruoka on hyvää.”

Tytär A: ”Villa Verannassa tehdään arvokasta työtä ja tuetaan toiminnalla kotona asumista. Äiti on puolessa vuodessa virkistynyt, reipastunut ja kaikin puolin kuntoutunut päivätoiminnassa käydessään.”

Tytär B: ”Oli ihanaa huomata, kuinka iloisen ja onnellisen näköinen äiti oli tullessaan Villa Verantaan, kun näki ohjaajat ja sen, mihin tuli autolla. Olen erittäin tyytyväinen, että äiti saa käydä tällaisessa kuntouttavassa päivätoiminnassa.”

Lue myös nämä:

Viitakodin joulua

Viitakodin joulua

Viitakodissa tapahtuu Viitakodissa tapahtuu kaikenlaista ennen joulua ja joulun aikaan. Kuusi on käyty hakemassa...

lue lisää
error: Sisältö on suojattu