Sämpylät paistuivat Viitakodin uunissa

12.04.21

Tänään leivottiin sämpylöitä Viitakodin tehostetun palveluasumisen virikeohjaaja Kristan opastuksella. Taikina syntyi hyvistä rouheisista jauhoista, vedestä, hiivasta, voista ja suolasta. Taikina kohosi hyvin ja siitä oli helppo leipoa sämpylöitä. Kokeneet kädet muovasivat tuossa tuokiossa kaksi pellillistä herkullista syötävää.

Kokeneissa käsisssä taikinasta tuli sämpylöitä.
Sämpylät ovat valmiita uuniin.
Valmiit ovat kuin konditoriassa valmistettuja!

Aina ei kaikki ole päässeet herkuttelemaan sämpylöillä. Seuraavassa pieni pätkä ruokakulttuurin historiaa. ”Monet aikaisemmin ylempien sosiaaliryhmien ruokavalioon kuuluneet elintarvikkeet ovat tulleet alempien sosiaaliryhmien ulottuville ja menettäneet ylellisyysasemansa. Hyvä esimerkki tästä kiertokulusta ovat valkoisista jauhoista tehdyt leivät ja makeat leivonnaiset, jotka 1800-luvun lopulla olivat yläluokan herkkuja. 1900-luvun aikana niistä tuli jauhatustekniikan kehittymisen myötä koko kansan ruokaa. Parin viime vuosikymmenen aikana täysjyväleivän kulutus on noussut.”

Lähde https://www.leipatiedotus.fi/tietoa-leivasta/suomalainen-leipakulttuuri

Lue myös nämä: