Omaishoitajan tukena

03.06.21

Kerttu kuntouttavat kotipalvelut

Meillä Viitakodilla toimii Kerttu kuntouttavat kotipalvelut -yksikkö, jonka työntekijät tekevät kotikäyntejä omaishoitajan avuksi ja hänen jaksamisensa tukemiseksi. Käynnit voivat olla tunnista muutamaan tuntiin kerrallaan, jotta omaishoitaja saa hetken levätä, hoitaa asioitaan tai vaikka harrastaa jotain mieleistään. Omaishoitaja kun ei voi useimmissa tapauksissa jättää hoidettavaa hetkeksikään yksin. Hoitajan tulo kotikäynnille takaa omaishoitajalle huolettoman vapaahetken, kun hoidettavan voi jättää turvallisin mielin kotiin.

Omaishoitajat ovat olleet erittäin tyytyväisiä voidessaan lähteä asioille tai harrastuksiin rauhallisin mielin, kun tietävät hoidettavan rakkaan ihmisen olevan hyvässä hoidossa. Omaishoitaja 84 v.: ”Ihanaa, kun voi lähteä pitkästä aikaa rakkaan harrastuksen pariin rauhassa ja nauttien kiireettömästi. Hoitaja on kyllä taivaan lahja.” 88 vuotiaan omaishoitaja: ”Vihdoinkin pääsee asioille ja hengähtämään yksinään.”

Omaishoitajan jaksamista tukevalla kotikäynnillä pyrimme aina kuntouttamaan hoidettavaa omaista hänen toimintakykynsä ja jaksamisensa mukaan. Käynti voi koostua tilanteen mukaan ulkoilusta, jumppahetkestä, laulamisesta, aivojumpasta ja keskustelusta tai seurana olemisesta ja hoivasta.

Puisokävelyllä näkee aina koiria, joita voi vaikka rapsutella
Tuolijumppa auttaa kunnon ja toimintakyvyn ylläpidossa
Laulaminen tuottaa hyvää mieltä ja on erittäin kuntouttavaa toimintaa.

Omaishoitajuus on raskasta työtä

”Omaishoitajuus on usein vaativaa, sitovaa sekä varsinkin sairauden edetessä raskasta niin henkisesti kuin fyysisestikin. Omaishoitajan onkin erittäin tärkeää huolehtia omasta jaksamisestaan ja hyvinvoinnistaan, sillä uupunut omaishoitaja ei ole kenenkään etu. On hyvä pitää kiinni omista ystävistään ja harrastuksistaan ja mahdollisuuksien mukaan jakaa hoitovastuuta muiden kanssa.” https://www.muistiliitto.fi/fi/muistisairaudet/koko-perheen-sairaus/omaishoitajuus

Omaishoitaja voi saada erilaisia tukia, jotka hieman vaihtelevat eri kunnissa. Niitä kannattaa tiedustella oman kunnan vanhuspalveluista.

Viitakodin kuntouttavia kotikäyntejä ja omaishoitajan lyhyitä sijaisuuksia voit tiedustella Eliisalta puh. 010 4206224 tai Jaanalta puh. 010 3201298.

Joskus pieni hemmottelu on paikallaan

Lue myös nämä:

Kevättä ilmassa?

Kevättä ilmassa?

Varma kevään merkki, pupuja puissa! Seniori- ja palvelutalo Viitakodin pihapihlajaan on ilmestynyt pupujusseja ja...

lue lisää
error: Sisältö on suojattu