Kuntouttavaa päivätoimintaa Villa Verannan muistipäiväkeskuksessa

29.03.19

Kuntouttava päivätoiminta

Villa Verannan päiväkeskus tarjoaa kuntouttavaa päivätoimintaa muistisairaille ja senioreille. Kuntouttavassa toiminnassa edistetään kaikkia toimintakyvyn osa-alueita: fyysistä, psyykkistä, kognitiivista ja sosiaalista toimintakykyä.  Vaikka ohjelma koostuu ryhmässä / ryhmissä tapahtuvasta toiminnasta, niin jokainen osallistuja huomioidaan myös yksilöllisesti. Toiminnassa tuetaan osallistujan jäljellä olevaa toimintakykyä ja osallisuutta sekä pyritään luomaan heille onnistumisen kokemuksia.

Kevättä ”haistelemassa”

Puutarhaterapiaa

Päiväkeskus toimii Hyvinvointikeskus Viitakodin tiloissa kauniissa järvimaisemassa Viitaniemessä. Puistomainen ympäristö ja kaunis piha-alue mahdollistavat monenlaista toimintaa ja virkistystä. Asiakkaat kasvattavat ja hoitavat kukkia kykynsä mukaan. Jo pelkästään puutarhassa oleskelu ja kukkaistutusten ihailu suovat mielenrauhaa itse kullekin.

Siemenistä se kukkaloisto alkaa

Viherpeukalot työn touhussa

Uskaltaisiko halata

Olla vaan ja lekotella

Tarkkuuslaji

Viriketoiminta on kuntouttavaa erityisesti muistisairaille

Muistisairaat hyötyvät kaikenlaisesta viriketoiminnasta siinä kuin muutkin ikäihmiset. Vaikka pitkälle edennyt muistisairaus voi estää aktiivisen osallistuminen, niin jo ryhmässä mukanaolo ja se, että näkee muiden toimintaa, on aivoille virkistävää. Käsillä tekeminen yleensäkin aktivoi aivoja. Villa Verannan muistipäiväkeskuksessa on viriketoimintaa joka päivä. Toimintatuokio voi sisältää aivojumppaa (tietovisat, sanapelit, päässälaskut, muistelut, seurapelit, piirtäminen, maalaaminen, askartelu, pantomiimi, eri aistien aktivointiin liittyvät harjoitteet, leipominen, kasvien kasvattaminen, levyraati, taide-elämykset ym.). Villa Verannassa viriketoimintatuokio toteutuu joka päivä.

Ystävänpäivän askartelua

Kaunis kranssi työn tuloksena

Leipominen sujuu tottunein ottein

Maalaustaito hyppysissä

Tuolijumppaa päivätoiminnassa

Villa Verannan kuntouttavaan päivätoimintaan sisältyy 45 minuutin tuolijumppa joka päivä, jotta asiakkaat pysyvät paremmassa kunnossa kyetäkseen asumaan kotonaan pitkään. Omassa kodissa asuminen mahdollisimman pitkään on varmaan jokaisen harras toive. Jumppaaminen toteutetaan pääosin tuolilla istuen, mutta välillä voidaan tehdä liikkeitä myös seisaaltaan. Liikkeet toistuvat pääosin samankaltaisina, mutta välillä voidaan ottaa ohjelmaan harjoiteltavaksi uusia liikkeitä. Ohjaaja jumppaa mukana näyttäen mallia sekä käyttäen ohjauksessa sanallisia vertauskuvia esim. soutuliike. Jokainen voimistelee oman kuntonsa ja toimintakykynsä mukaan. Välillä pidetään juomatauko. Liikunta on tutkimusten mukaan erittäin kuntouttavaa varsinkin muistisairaille, mutta tietysti myös muille senioreille.

Tuolijumppa on kivaa ryhmän kanssa

Laulaminen on erittäin kuntouttavaa muistisairaille

Laulaminen varsinkin ryhmässä on tutkitusti kuntouttavaa toimintaa muistisairaille. Laulaminen stimuloi aivoja monipuolisesti ja vaikuttaa näin toimintakykyyn ja vireyteen. Villa Verannassa lauletaan joka päivä päivän päätteeksi. Laulamisesta jää hyvä tunne ja olo pitkäksi aikaa, vaikka kaikki eivät muistaisikaan, mistä hyvä mieli on peräisin.

Laulaminen tuo hyvän mielen

Duo Emilia ja Mari

Konsertit suovat taide-elämyksiä
(Duo Emilia ja Mari)

Välillä voi pistää tanssiksi

Sosiaalinen toiminta

Kuntoutuksella on mahdollista tukea muistisairaan ja seniorin omaa sosiaalista toimintakykyä. Sosiaalinen toiminta tukee itsenäisyyttä ja elämänhallintaa. Se myös lisää osallisuuden kokemusta ja ehkäisee syrjäytymistä. Tutkimusten mukaan sosiaalinen kanssakäyminen edistää terveyttä ja ehkäisee masennusta myös ikäihmisillä. Jopa muistisairaan henkilön ruokailu sujuu paremmin sosiaalisesti miellyttävässä ympäristössä kuin yksin kotona.

Sofia Villa Verannassa

Ystävät kokoontuvat Villa Verannassa

Lue myös nämä:

Viitakodin joulua

Viitakodin joulua

Viitakodissa tapahtuu Viitakodissa tapahtuu kaikenlaista ennen joulua ja joulun aikaan. Kuusi on käyty hakemassa...

lue lisää
error: Sisältö on suojattu