Villa Verannassa edistetään muistisairaiden toimintakykyä liikunnalla

07.02.19

Kuntouttavaa toimintaa Villa Verannan päiväkeskuksessa

Villa Veranta on Jyväskylässä Viitakodin tiloissa toimiva kuntouttava päivätoimintapaikka, joka on suunnattu erityisesti muistisairaille  ja senioreille. Toimintaa on ollut jo 27 vuotta. Toiminta on iltapäiväpainoitteista, mikä sopii useimmiten muistisairaille.

Kuntouttava päivä koostuu useista toimintatuokioista ja sosiaalisesta kanssakäymisestä. Toiminnassa hyödynnetään Viitaniemen kaunista ympäristöä ja kesäaikaan Viitakodin omaa puutarha- ja piha-aluetta. Ravitsemuksesta ja nesteytyksestä huolehditaan päivän aikana ja lounaalla nautitaankin Viitakodin oman keittiön valmistamaa herkullista ruokaa.

Tuolijumppaa opiskelijoiden johdolla

Muistisairaille tuolijumppaa joka päivä

Villa Verannan muistipäiväkeskuksessa liikutaan ja jumpataan joka päivä. Aamupäivällä on lyhyt niveljumppatuokio ja iltapäivällä tuolijumppa, joka kestää 45 min.; välillä pidetään vain juomatauko. Voimistelutauot pyritään pitämään joka päivä samaan aikaan, koska tuttujen tilanteiden toistaminen lisää turvallisuuden ja yhteyden tunnetta.

Ryhmässä voimistelu onnistuu muistisairailtakin, kun ohjeet ovat lyhyet ja yksinkertaisen selkeät ja ohjaaja jumppaa mukana. Muistisairaan liikemuistia voi hyödyntää ohjauksessa puhumalla vertauskuvin liikkeistä esim. soutuliike. Pääosin toistetaan samoja liikkeitä, mutta välillä voi ottaa ohjelmaan uusia liikkeitä, joiden omaksuminen on hyvää aivojumppaa ja jotka toistamalla tulevat tutuiksi. Muistisairaille suunnattujen jumppaohjeiden on hyvä olla väljiä, jotta monenlaiset suoritukset ”kelpaisivat” muiden ryhmäläisten silmin.

Jokainen voimistelee kykynsä mukaan

 

Ryhmässä jumppaaminen on kivaa

Liikunta parantaa muistisairaidenkin toimintakykyä

Liikunnan käypä hoito -suosituksessa todetaan, että liikunnan tulee kuulua muistisairauksien ehkäisyyn, hoitoon ja kuntoutukseen. Liikunnan on useissa tutkimuksissa todettu voivan vaikuttaa positiivisesti mielialaan, uneen, käyttäytymiseen, masentuneisuuteen, vaelteluun ja syömisen häiriöihin muistisairailla. Liikunta vähentää myös  muistisairaiden käytösoireita.

Lähde: https://muistisairhttps://muistisairaanhaasteellinenkaytos.wordpress.com/psykomotorinen-hoitoaanhaasteellinenkaytos.wordpress.com/psykomotorinen-hoito/

Välillä on mukava pistää tanssiksi

 

Tanssiminen sujuu vanhasta muistista

Muistisairauden etenemistä voidaan jarruttaa liikunnalla

Liikunnalla on saatu myös laitoksissa asuvilla muistisairailla mieliala kohoamaan. Liikunnallinen kuntoutus parantaa fyysistä ja psyykkistä tilaa muistisairailla sekä vaikuttaa positiviisesti toimintakykyyn.  Liikunta ja kuntoilu hidastavat kognitiivisten toimintojen heikkenemistä ja muistisairauden etenemistä. Sopivia fyysisiä harjoitteita muistisairaille voivat olla kävely, erilaiset jumpat, keveät seurapelit ja kuntosaliharjoittelu.

Lähde: https://muistisairaanhaasteellinenkaytos.wordpress.com/psykomotorinen-hoito/

 

 

Lue myös nämä:

Kevään merkkejä!

Kevään merkkejä!

Kevättä ilmassa! Varmoja kevään merkkejä on mielin määrin. Kevätpäiväntasaus, kesäaika ja kellojen siirtely,...

lue lisää
Viitakodin pihapuuhia

Viitakodin pihapuuhia

Viihdy Viitakodin pihamaalla Tervetuloa viettämään juhannusta ja kesää Viitakodin pihamaalle. Alla on kuvia paikoista,...

lue lisää
error: Sisältö on suojattu