Villa Verannan päivätoiminnassa muistisairaat liikkuvat

20.12.17

Villa Verannan päiväkeskuksessa liikutaan

Villa Verannan kuntouttavassa päivätoiminnassa harrastetaan liikuntaa joka päivä. Tuolijumppatunnin lisäksi ulkoillaan sään salliessa. Liikunta aktivoi aivojen toimintaa sen lisäksi, että se ylläpitää fyysistä toimintakykyä. Liikkuja myös nukkuu yönsä paremmin ja edistää näin aivoterveyttään. ”Liikunta ja fyysinen aktiivisuus tuovat terveyttä ja mielihyvää. Aivojen verenkierto paranee ja aivosolujen väliset yhteydet uusiutuvat ja tehostuvat, mikä on tärkeää muistijälkien syntymisen ja säilymisen kannalta. Fyysinen aktiivisuus on aivojen aktivointia siinä missä sosiaalinen kanssakäyminen, ristikot ja musisointikin.”  file:///C:/Users/ASUS/AppData/Local/Temp/Hyvan_hoidon_kriteeristo_2016_interaktiivinen-1.pdf

Huivit välineenä tuolijumpassa

Muistisairaan yksilöllistä huomioimista

Ohjaajan on hyvä tuntea muistisairaan asiakkaan mieltymyksiä ja kiinnostuksen kohteita, jotta hänet saadaan motivoitua liikkumaan ja innostumaan liikkumisesta. Muistisairaus vähentää aloitekykyä ja oma-aloitteisuutta, joten usein tarvitaan ohjaajan toimesta motivointia. Villa Verannan muistipäiväkeskuksessa pystytään huomioimaan kunkin asiakkaan henkilökohtaisia kiinnostuksen kohteita, sillä asiakkaat tunnetaan hyvin. Jotkut asiakkaat rakastavat tanssimista, joten tanssitaan. Toiset nauttivat kävelyretkistä tai ulkoilusta, joillekin keppijumppa on mieleen, joku tykkää heittopeleistä jne. Mielekäs tekeminen kuntouttaa erityisen hyvin muistisairasta. Liikunta saa olla sen verran rasittavaa, että se ”tuntuu”.

Tanssiminen on kivaa ja kuntouttavaa

Muistisairaan voimavarojen tukeminen

Ohjaajan täytyy luonnollisesti ottaa huomioon ikäihmisten fyysiset ja terveydelliset rajoitteet, mutta kaikessa toiminnassa keskitytään jäljellä olevien voimavarojen tukemiseen eikä menetettyjen taitojen korostamiseen. Liikkuminen auttaa tasapainon säilyttämisessä ja vähentää kaatumisriskiä. Muistisairauden myötä lihaskunto heikkenee nopeasti ja lihaksissa voi esiintyä jäykkyyttä. Tämän vuoksi lihaskuntoharjoitukset ovat tärkeitä ja niihin keskitytäänkin Villa Verannan tuolijumpassa. Myös hahmotus- ja koordinaatiokyky pysyvät pitempään hyvänä liikkuvalla muistisairaalla.

 

Lue myös nämä:

error: Sisältö on suojattu