Villa Verannan muistipäiväkeskuksessa leivottiin

21.11.17

Käsillä tekeminen aktivoi aivoja

Villa Verannan päiväkeskuksessa leivottiin piparkakkuja oikein urakalla. Asiakkaat auttoivat leipomisessa kukin kykynsä mukaan. Osa asiakkaista tyytyi ”neuvomaan” muita leipomisen saloissa. Monelta leipurilta työ sujui tottunein käsin rutiinilla.

Taitavia piparkakkujen leipureita

Valmiita pipareita

”Mielekkäiden askareiden ja käsillä tekemisen mahdollistaminen ovat muistisairaille tärkeitä asioita. Pienten työaskareiden tekeminen tukee muistisairaan identiteettiä ja luo kodinomaista tunnelmaa. Työaskareiden suorittaminen tukee jäljellä olevaa toimintakykyä ja mahdollistaa merkityksellisten sekä tuttujen roolitoimintojen suorittamisen elämässä. Työaskareiden teko voi lisätä muistisairaan mielekkyyden kokemuksia onnistumisesta ja tarkoituksenmukaisesta, mielekkäästä ja toiminnallisesta tekemisestä. Kotitaloustöitä muistuttavien askareiden on todettu hillitsevän muistisairaiden vaeltelua. Haasteellisesti käyttäytyvillä muistisairailla pienten askareiden ja työtehtävien lisääminen hoitoon saa aikaan rauhoittavia vaikutuksia. Muistisairaat viihtyvät pidempään ja käyttävät enemmän aikaa pienten työaskareiden tekoon kuin yksinkertaisten ja vähemmän merkittävien tehtävien.”

https://muistisairaanhaasteellinenkaytos.wordpress.com/psykomotorinen-hoito/

 

Kuntouttavaa päivätoimintaa Villa Verannassa

Villa Veranta on Viitaniemessä Viitakodin yhteydessä toimiva muistisairaitten kuntouttava päivätoimintakeskus, jossa tuetaan muistisairaan henkilön kotona asumista ja omaisen jaksamista.  Asiakkaat tekevät käsillään jotain mielekästä päivittäin. ”Oikeat työt” ovat kiinnostavimpia monen mielestä, sillä joidenkin mielestä esim. askartelu on lapsellista. Oikeanlaisella motivoinnilla kaikki asiakkaat kuitenkin yleensä osallistuvat askarteluun kuten muuhunkin viriketoimintaan.  Käsillä tekeminen aktivoi aivoja erityisesti.

Askartelutuokiossa vesivärimaalausta

Päivittäiseen ohjelmaan kuuluu viriketoiminnan lisäksi tuolijumppa, laulaminen, uutiskatsaus ja ulkoilu sään salliessa sekä kesällä puutarhanhoito. Lisäksi osallistutaan kaikkiin Viitakodin yhteisiin tapahtumiin; juhliin, konsertteihin, seurakunnan hartaushetkiin, laulutuokioihin, elokuviin jne.

Koirakavereita vierailulla

Lyhytaikaista hoitoa Viitakodissa

Viitakotiin lyhytaikaiseen hoitoon (intervallihoitoon) omaishoitajan loman ajaksi tulevat asiakkaat osallistuvat myös Villa Verannan kuntouttavaan päivätoimintaan arkipäivisin. Näin hoidossa olevat asiakkaat pysyvät mahdollisimman hyvässä kunnossa omaishoitajan loman ajan, joten omaishoitaja voi viettää lomansa rauhassa hyvillä mielin ja levätä.

Lue myös nämä:

error: Sisältö on suojattu