Viitakodissa leivotaan pipareita ja torttuja Jouluksi koko talon voimin
Joulukuun aikana on Viitakodissa leivottu pipareita ja torttuja joka puolella taloa. Tavoitteena on ollut että jokainen asukas pääsee leipomaan ja / tai nauttimaan jouluherkkujen tuoksusta ja hyvästä mausta. Viitahelmessä on vieraillut GRADIA:n opiskelijoita ja Viitakodin ryhmäkodeissa leipominen on sujunut yhdessä hoitajien ja asukkaiden kesken. Hoitajien johdolla leipominen on onnistunut hyvin myös asukkailta, jotka eivät siihen yksin kykene.
Tunnelmia parien ja torttujen leipomisesta:
Seuraavassa herkullinen pipariresepti mummolan malliin
( lähde:https://blogit.meillakotona.fi/lunnileipoo/maailman-paras-piparitaikina/)
Ainekset:
- 250 gvoita
- 200 gsokeria (reilu 2 dl)
- 1 dl tummaa siirappia
- 1 kpl munaa
- 1 tl jauhettua kanelia
- 1 tl jauhettua inkivääriä
- 1 tl jauhettua neilikkaa
- 1 tl kardemummaa
- 2 tl ruokasoodaa
- 500 g puolikarkeita vehnäjauhoja (reilu 7 1/2 dl)
Tee näin:
Kiehauta siirappi ja mausteet kattilassa.
Vatkaa voi ja puolet sokerista kuohkeaksi vaahdoksi.
Vaahdota keskenään myös muna ja puolet sokerista.
Lisää munavaahto voin joukkoon ja lisää joukkoon myös jäähtynyt maustesiirappi.
Sekoita sooda vehnäjauhoihin ja lisää taikinaan. Kääntele ja sekoittele tasaiseksi.
Kääri taikina huolellisesti tuorekelmuun, litistä pidä jääkaapissa seuraavaan päivään.
Seuraavana päivänä: Lämmitä uuni 200 asteeseen.
Jauhota alusta reilusti ja kauli taikina muutamassa osassa ohueksi levyksi ja painele muotilla kuvioita. Nosta ne ohuella veitsellä varovasti leivinpaperille. Ota talteen reunoilta jäänyt taikina.
Paista uunissa n. 5 min, mutta muista tarkkailla pipareita koko ajan, ne palavat nopeasti!
Kypsät piparit ovat lämpiminä hieman pehmeitä, mutta kovettuvat jäähtyessään.
Säilytä tiiviskantisessa rasiassa.