Seniori- ja palvelutalo Viitakodin asukkaat tutustuivat luontoon

17.08.17

Mitä on Green Care eli puutarhaterapia?

”Laajasti ajateltuna puutarhaterapiaksi voidaan kutsua kaikenlaista kasveihin liittyvää toimintaa, joka kohentaa ihmisten hyvinvointia. Puutarhaterapiassa voidaan jokaiselle osallistujalle luoda joustavat toimintamallit heidän omista toimintakyvyistään riippuen. Terapeuttinen ympäristö voi edistää hyvinvointia vaikka henkilö itse ei osallistuisi näkyväsi toimintaan. Kasvien katselu ja niiden hoitamisen seuraaminen voivat riittää jo jollekulle terapeuttiseksi toiminnaksi.” Minna Tuomela Elvyttävä elämyspuutarha, Viherympäristöstä hyvinvointia vanhuksille, opinnäytetyö 2012.

Viitahelmen pihassa on mukavaa

Seniori- ja palvelutalo Viitahelmen pihassa on mukavaa

Millainen on hyvä piha ikäihmisille?

”Vanhusten myönteisiin kokemuksiin viherympäristöstä liittyy vahvasti turvallisuuden kokeminen. Apuvälineet luovat turvaa liikkumiseen rajatulla, aidatulla ja lukituin portein varustetulla puutarha-alueella. Turvallisilla pinnoitteilla päällystetyt reitit viheralueella saavat vanhukset uskaltautumaan ulkoilemaan myös yksinään. On tärkeää, että viheralueella on penkkejä riittävän tiheään. Myös näköyhteys levähdysmahdollisuudesta luo turvaa. Muiden ihmisten läsnäolo lisää turvallisuuden kokemista, koska tieto avun saannista on tärkeää.” Minna Tuomela Elvyttävä elämyspuutarha, Viherympäristöstä hyvinvointia vanhuksille, opinnäytetyö 2012.

Green Care tapahtuma Viitahelmen pihassa

Green Care tapahtuma seniori- ja palvelutalo Viitahelmen pihassa

Ensimmäiseksi löytyi vadelmia

Ensimmäiseksi löytyi vadelmia

Kokeneen marjastajan kädet

Kokeneen marjastajan kädet

Osa marjoista pääsi suuhun asti

Osa marjoista pääsi suuhun asti

Seniori- ja palvelutalo Viitakodin piha ja lähiympäristö

Palvelutalo Viitakodin pihassa on muistisairaille asukkaille aidattu turvallinen pihamaa, jossa on tasainen kävelyä helpottava pinnoite, penkkejä ja pöytäryhmiä. Pihassa on monenlaisia istutuksia ja muistojen puutarha, jonne asukkaat ja omaiset voivat tuoda omia kasvejaan, jotka tuovat muistoja esim. omasta pihasta. seniori- ja palvelutalo Viitahelmen pihamaa tarjoaa aktiivisesti liikkuville turvallisen ympäristön. Koko Viitaniemen alue on tasainen ja helppokulkuinen. Seniori- ja palvelutalon virikeohjaaja Jarmo, hoitohenkilökunta ja terveystuvan opiskelijat ovat asukkaiden seurana pihassa ja lähialueilla.

Ahkerat asukkaat pihatöissä

Ahkerat asukkaat pihatöissä

”Kokemuksellisina vaikutuksina vanhuksille on tärkeää, että ulos pääsee itsekin jajuuri silloin kuin mieli tekee. Ei olla riippuvaisia toisista ihmisistä. Aistikokemuksilla on suuri merkitys muistojen ja nautintojen kokemiseen, viihtyisyyteen. Toisten seurassa olo, yhdessä luonnosta ja puutarhasta nauttiminen on toisille hyvinkin tärkeää. Viherympäristössä on paljon katseltavaa, erilaiset istutusalueet, oleskeluryhmät sekä luonnon eläinten seuraaminen tuovat vaihtelua vanhuksille. ” Minna Tuomela Elvyttävä elämyspuutarha, Viherympäristöstä hyvinvointia vanhuksille, opinnäytetyö 2012.

Viitakodin turvallinen ja aidattu piha

Palvelutalo Viitakodin turvallinen ja aidattu piha

Viitakodin ryhmäkodeista suoraan pihamaalle

Viitakodin palvelutalon asukkaat pääsevät omatoimisesti ja avustettuna suoraan aidatulle pihamaalle ensimmäisen kerroksen ryhmäkodeista. Toisessa kerroksessa on parvekkeet joista näkyy pihamaa ja kauniit viheralueet. Parvekkeilla kukoistavat myös pelargonia ja gladiolukset kesäaikana.

”Toiminnallisuuden kokemuksia vanhukset puolestaan saavat mahdollisuuksista osallistua erilaisiin aktiviteetteihin ja yhdessä tekemiseen. Oleskelualueille kokoontumalla sosiaaliset kontaktit lisääntyvät ja yhteisöllisyyden tunne kasvaa.”

Seniori- ja palvelutalo Viitahelmen piha on asukkaiden yhteinen kokoontumispaikka

Viitahelmen pihassa järjestetään kesäisin monenlaista toimintaa; tuolijumpasta pihajuhliin. Viitahelmen senioritalon asukkaat kokoontuvat päivittäin yhteisiin rupatteluhetkiin pihakeinuun tai pihapenkeille. Kauniiden kukkasten kerääminen kuuluu myös päivän ohjelmaan.

Viitakodin pihajuhlat yleiskuva

Seniori- ja palvelutalo Viitakodin pihassa on mukavaa

”Myös ikkunanäkymiä hyödyntämällä miellyttävyys ja vihreys voidaan kokea, vaikka vanhus ei konkreettisesti ulos menisikään. Näin saadaan myönteisiä vaikutuksia viherympäristöstä myös heikompikuntoisille vanhuksille. Heille, jotka ovat sen varassa, että joku veisi heitä ulkoilemaan, nauttimaan luonnosta, sen hyvää tekevästävaikutuksesta.” Minna Tuomela Elvyttävä elämyspuutarha, Viherympäristöstä hyvinvointia vanhuksille, opinnäytetyö 2012.

Eeva ja kiinanruusu

Viherhuoneessa Eeva katselee ja tarkkailee luontoa

Viitakodin viherhuone antaa mahdollisuuden nauttia luonnosta koko vuoden ympäri

Viitakodin palvelutalon viherhuoneen isojen ikkunoiden läpi avautuu kaunis piha ja luonto. Maisema vaihtuu vuodenaikojen mukaan.

Lue myös nämä:

error: Sisältö on suojattu