Musiikkimaalausta päiväkeskus Villa Verannassa

09.05.18

Yhdessä tekemisen meininki

Muistelua kesästä

Kun ensimmäiset lämpöiset kesäpäivät koitti, päiväkeskus Villa Verannassa virittäydyttiin jo kesän tunnelmiin. Kuuntelimme ja lauloimme kesän lauluja, muistelimme niitä lämpimiä kesiä, kuinka oli ihana istua mökillä keinussa ja kuunnella linnun laulua, milloin talviturkit heitettiin pois ja mikä on ollut ensimmäinen kesätyöpaikka. Muistelu on muistisairaille hyvin tärkeää, muistellessa luomme identiteettiämme. Muistelun kautta ymmärrämme elämämme kokonaisuuden ja sen ainutlaatuisuuden, muistelu vahvistaa itsetuntoa ja -arvostusta. Sen lisäksi muistelu on hyvää vuorovaikutusta, jossa korostuu yksilön kunnoittava kohtaaminen. Päiväkeskus Villa Verannassa meillä on joka päivä jonkinlaista muistelua, joskus hieman enemmän ja joskus lyhyitä keskusteluja. Kaikki vuorovaikutustilanteet ovat tärkeitä, ja me täällä haluamme, että jokainen asiakas tuntisi olonsa hyväksytyksi ja arvostetuksi.

Luovaa toimintaa päiväkeskuksessa

Musiikkimaalaus herättää monia tunteita

Lähihoitajaopiskelijan vetämänä maalasimme Suvivirren, Suvivalssin ja Niittykukkien tahtiin. Papereilla selkeästi erottuivat kesän värit ja muita kesään viittaavia asioita, kuten kukkasia.  Musiikkimaalaus herättää muistoja ja erilaisia tunteita, niin hyviä kuin ikäviäkin tunnetiloja, musiikkimaalaus erityisesti auttaa käsittelemään ja avaamaan tuntemuksiaan. Tärkeää meille on myös yhteisöllisyyden tunne, ja musiikkimaalauksen aikana jaettiin positiivisia tuntemuksia, kuten iloa ja hauskuutta. Tämän musiikkimaalauksen teemana meillä oli kesä ja siitä keskustelut jatkuivat koko päiväkeskus päivän ajan.

Musiikkimaalauksessa ei pyritä maalaamaan täsmälleen ”oikeaa näkymää” vaan tärkeämpää on tavoittaa tunnelma ja ajatus. Musiikki aktivoi alitajuista, tiedostamatonta mielenmaisemaa. Se myös harjoittaa kognitiivista toimintakykyä, etenkin muistia, keskittymis- ja havainnointikykyä. Musiikkimaalauksen on todettu etenkin muistisairaille hyväksi terapiakeinoksi, sillä vaikka puhetta ei enää tulisi, saa musiikki aivoja aktivoitumaan ja siten tuottamaan itseilmaisua ja mielikuvia.

https://yle.fi/uutiset/3-6511042

Kesän tunnelmaa

Musiikkiterapiaa joka päivä Villa Verannassa

”Musiikkiterapia on tieteelliseen tutkimukseen perustuva kuntoutus- ja hoitomuoto, jossa musiikin eri elementtejä käytetään vuorovaikutuksen keskeisenä välineenä yksilöllisesti asetettujen tavoitteiden saavuttamiseksi. Musiikkiterapia voi olla yksilö- tai ryhmäterapiaa. Musiikkiterapiaa käytetään sekä kokonaishoidon osana muiden hoitomuotojen rinnalla että pääasiallisena hoitomuotona. Musiikkiterapialla voidaan saavuttaa myönteisiä tuloksia psyykkisten, fyysisten, neurologisten ja sosiaalisten oireiden ja sairauksien hoidossa. Musiikkiterapia soveltuu lapsille, nuorille, aikuisille ja vanhuksille.”

Päiväkeskus Villa Verannan päivään kuuluu joka päivä laulamista, meillä oli keväällä myös 10 viikon ajan musiikkiterapiaa, jossa soitimme erilaisia soittimia, lauloimme ja käytimme muita musiikin eri elementtejä.

Ylen artikkelissa sosiaali -ja terveydenhuollon asiantuntija Mirja Koskela on tiivistänyt hyvin musiikin merkityksen sanoiksi: -”Ei tarvitse olla mestarilaulaja, kunhan viestit laulamalla läsnäoloa ja samalla hierot vaikka vanhuksen hartioita. Siinä on niin terapeuttinen ja yhteisöllinen merkitys, että se auttaa hyvinvointia ja jaksamista.”

Musiikin kuuntelua

Kirjoittanut, lähihoitajaopiskelija Jonna Kulha

Lue myös nämä:

error: Sisältö on suojattu