Luonnosta ja ulkoilusta hyvinvointia muistisairaille

07.06.18

 

Luonto voimaannuttaa

Ulkoileminen ja luonnon tarkkailu on tärkeää kaiken ikäisille, mutta etenkin ikäihmisille ja muistisairaille. Luonnon ihmeiden ja kauneuden havaitseminen nostaa mielialaa. Luonnossa oleilu lisää ikäihmisen voimavaroja, jolloin tunnetiloja on helpompi hallita. Viherympäristössä liikkuminen tai pelkästään oleilu lisää hyvinvointia ja parantaa elämänlaatua. Vuodenajoilla ja luonnon rytmeillä on tärkeä merkitys ihmiselle ja etenkin muistisairasta henkilöä luonnon kiertokulku auttaa orientoitumisessa. Myös luonnossa saadut aistielämykset aktivoivat muistisairasta.

 

Kukkien keskellä sielu lepää

 Villa Verannan päiväkeskuksessa ulkoillaan

Villa Verannan päiväkeskus tarjoaa päivätoimintaa muistisairaille ja senioreille. Päiväkeskus toimii Viitakodin tiloissa  Viitaniemen kauniilla puistomaisella alueella Tuomiojärven rannalla. Ympäristö tarjoaa erinomaiset puitteet ulkoilulle. Villa Verannan päivätoimintaan sisältyy myös puutarhanhoito kuntouttavana elementtinä.

 

Kukkaloistoa riittää koko kesäksi

Ulkoilu lisää hyvinvointia

Luonnon aikaansaamat ”fysiologiset muutokset ovat havaittavissa jo muutamassa minuutissa. Tuloksena ovat alentunut verenpaine ja lihasjännitys sekä parantunut ihon sähkönjohtokyky. Kasvien näkeminen kiinnittää tehokkaasti ihmisen huomion pois ahdistavista tunteista, lievittää vihaa, surua ja pelkoa sekä lisää myönteisiä tunteita. Jo tavallinen oleskelu luonnossa tuottaa monenlaisia mitattavia terveysvaikutuksia. Luonnossa kävellessä sydämen syke ja verenpaine laskevat ja tarkkaavaisuus lisääntyy.” (Rappe, Erja, Lindén, Leena & Koivunen, Taina 2003. Puisto, puutarha ja hyvinvointi. Helsinki: Viherympäristöliitto)

 

Heittopelit kehittävät koordinaatokykyä

 

Villa Verannan muistipäiväkeskuksen asiakkaat tykkäävät ulkopeleistä kuten mölkyn peluusta ja muista heittopeleistä. Vastahakoisimmatkin ulkoilijat lähtevät ulos, kun on mielekästä ja kivaa tekemistä. Vanhukset kokevat onnistumisen riemua, kun heitot onnistuvat. Monilla on kova kilpailuvietti tallella ja he osaavat iloita hyvistä tuloksista.

 

Tähtääminen on tarkkaa hommaa

 

 

Lue myös nämä:

Kevään merkkejä!

Kevään merkkejä!

Kevättä ilmassa! Varmoja kevään merkkejä on mielin määrin. Kevätpäiväntasaus, kesäaika ja kellojen siirtely,...

lue lisää
Kevättä ilmassa?

Kevättä ilmassa?

Varma kevään merkki, pupuja puissa! Seniori- ja palvelutalo Viitakodin pihapihlajaan on ilmestynyt pupujusseja ja...

lue lisää
error: Sisältö on suojattu