Hyvää pääsiäistä toivoo Viitakodin väki

17.04.19

Iloista pääsiäistä
Narsissit ja noidat kuuluvat pääsiäiseen
Kirjahyllykin sai pääsiäiskoristeet
Pääsiäisnoita pysähtyi Viitakodin asukkaiden seuraksi auringon lämpöön

Pääsiäissunnuntaita vietetään tänä vuonna tavanomaista myöhempään. Taustalla on pääsiäisen laskentatapaan liittyvä ongelma, joka juontaa juurensa vuoteen 325.

Tänä vuonna pääsiäissunnuntai on vasta 21. huhtikuuta, kun välillä sitä juhlitaan jo maaliskuun lopussa tai huhtikuun alussa. Miksi?

Taustalla on vuodelta 325 oleva päätös, jonka mukaan pääsiäinen on kevätpäiväntasauksena tai sen jälkeen tulevan täydenkuun jälkeisenä sunnuntaina.

Kirkon aikoinaan sitoessa pääsiäisen kevätpäiväntasaukseen ja täysikuuhun, ei tiedetty sitä, ettei täysikuulle voida laskea tarkkaa hetkeä.

Pääsiäisen ”hyppääminen” tapahtuu seuraavan kerran 19 vuoden kuluttua. Vuonna 2038 kevätpäiväntasaus on 20. maaliskuuta, mutta pääsiäissunnuntaita päästään viettämään vasta 25. huhtikuuta.

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/miksi-paasiaista-vietetaan-tana-vuonna-vasta-huhtikuun-loppupuolella-taustalla-kirkon-tahtitieteellinen-pulma-paasiainen-siirtyy-kuukaudella-eteenpain/7342266#gs.5n91ud

Viitakodin pihamaan ensimmäiset leskenlehdet kukkivat

”Pääsiäinen oli ennen vanhaan etenkin Länsi-Suomessa hartaan uskonnollinen juhla. Torpissa ja tiloilla valmistettiin tuolloin perinteisiä suomalaisia pääsiäisruokia: munamaitoa, verimakkaraa, tuoretta leipää, lammaspaistia, uunijuustoa ja tietenkin mämmiä.”

https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/mainos/k-ruoka/artikkeli-1.406021

”Noita kaikkialle entää, luudallansa lentää.

Kylmä pannu kyydissä, kissa niska kyyryssä.

Trulli kiertää ja piristää mieltään,

mämmiä maistaa ja kokkoja laistaa.

Taas kiire entää, kun vauhdilla lentää.

Pajunkissat väistää ja tulppaanit haistaa.

Kevät voittaa, kun pääsiäinen koittaa.”

(Suski)

https://raitsu.vuodatus.net/sivut/paasiaisrunoja

Lue myös nämä:

error: Sisältö on suojattu