Hilkka ja kauniit fransu -liinat

05.11.19

Hilkka Laurikainen on taitava käsitöiden tekijä. Hänen käsissään ovat syntyneet monenlaiset käsityöt iltapuhteena mm. perinteiset fransu -liinat. Hilkan kertomaan mukaan hänen miehensä sai moneen kertaan huudella että, ”tulehan sieltä!”.  Hilkka teki myös vaatteita. Kuvassa hänen päällään on miehelleen aikoinaan valmistunut tyylikäs liivi.

Pellavalangasta solmitut Hilkan pyöreät liinat Viitatuvan pöydällä
Kaitaliinat syksyn väreissä.
Tekijä itse: Hilkaa Laurikainen miehelleen tehty liivi päällä

”Perinnekäsityöt tarkoittavat isoäidin ajalle kuuluvaa kotiteollisuutta, jolloin käsitöitä tehtiin tarpeeseen kotona tai teetettiin ammattilaisilla käsityöntekijöillä. Tuohon aikaan tyttöjen velvollisuutena oli oppia vanhat käsityötavat, esim. kehruu ja kutominen, ja tehdä omat kapionsa itse lähes kokonaan. Seurusteluikäisellä tyttärellä oli kapioita tehtynä niin paljon, että luhtiaitta voitiin verhoilla lattiasta kattoon tytön käsitöillä, joita olivat mm. peitot, vällyt, pyyhe- ja pöytäliinat, hamekankaat, hameet, esiliinat ja räsymatot. Morsian vapautettiin normaaleista töistä tekemään kapioita. Varakkaat turvautuivat ammattilaisiin esim. ompelijaan, joka saattoi tulla ompelukoneineen kotiin avuksi ompelemaan. Oli hyvä varata etukäteen omat pitovaatteet, mahdollisuuksien mukaan vuode- ja liinavaatteet joutuipa sitten miniäksi tai emännäksi.

Mitä fransu sitten oikein on? Fransu on hyvin kaunista pitsimäistä solmintapintaa, jonka helpoimmin tunnistaa tupsuihin päättyvistä solmintalangoista.” Lähde https://punomo.fi/tekniikat/solmut-solmeilu/fransu/lansisuomalainen-fransuperinne/

Lue myös nämä:

error: Sisältö on suojattu