Joululaulut raikuvat seniori- ja palvelutalo Viitakodissa

08.12.17

Joululauja lauletaan joka viikko koko Joulukuun ajan

Joululauluja lauletaan joka viikko koko Joulukuun ajan

Seniori- ja palvelutalo Viitakodissa ja päiväkeskus Villa Verannassa lauletaan joululauluja ja valmistaudutaan Joulun viettoon.  Vapaaehtoiset ryhmät haluavat ilahduttaa asukkaita joululauluin ja yhteislaululla. Laulajina on mm. Jyväkylän yliopiston opettajaopiskelijat, Hopea Vaput, Draamaryhmä Toivo, musiikkipedagogiopiskelijat ja lauluyhtye Poppin`.

Joululaulujen odottelua

Jyväskylän yliopiston opettajaopiskelijat lauloivat kauniisti joululauluja

Lauluyhtye Poppin` jouluisissa tunnelmissa

Viitahelmen laulajia

KU:n arkistosta 23.12.2004 Lähde:

https://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/3481481-opettajaseminaari-teki-jyvaskylasta-joululaulukaupungin

Hämmästyttävän moni vanha joululaulu on peräisin maan ensimmäisestä suomenkielisestä opettajaseminaarista Jyväskylästä. Jos vanha joululaulu ei ole Jean Sibeliuksen sävellys, niin voi veikata, että laulu on kotoisin Jyväskylästä. Aika usein arvaus osuu kohdalleen.

Uno Cygnaeuksen perustama maan ensimmäinen suomenkielinen opettajaseminaari aloitti Jyväskylässä vuonna 1863. Kun suomenkielistä opetusmateriaalia ei juurikaan ollut, sitä piti luoda. Laulu oli seminaarissa tärkeä oppiaine, sillä monet kasvatusoppineet olivat puhuneet laulun ihmismieltä jalostavasta vaikutuksesta. Vielä 1900-luvun alkupuolella koulujen laulu oli pääosin virrenveisuuta, mutta vähitellen laulujen valikoima monipuolistui.

Jyväskylän seminaarin joulujuhlat loivat Suomeen uudenlaista kuusijuhlaperinnettä. Kunniapaikalle seminaarin juhlasaliin tuotiin suurikokoinen kuusi, jonka ympärillä pidettiin puheita, esitettiin kuvaelmia ja laulettiin joululauluja. Kun suomenkielisiä joululauluja ei juurikaan ollut, niitä alkoi pian syntyä seminaarin lehtoreiden ja opiskelijoiden voimin.

Jyväskylästä valmistuneiden kansakouluopettajien mukana niin kuusijuhlaperinne kuin myös uudet sekä suomenkielisen tekstin saaneet joululaulut levisivät kaikkialle maan kansakouluihin. Koulujen kuusijuhlien myötä joululauluista tuli pian myös kaikkien suomalaisten kotien jouluperinnettä.

Kaikkein tuotteliain vanhojen suomalaisten joululaulujen tekijöiden joukossa on ollut Jyväskylän seminaarin järjestyksessään toinen musiikin lehtori Pekka Juhani Hannikainen, joka aloitti Uno Cygnaeuksen pestaaman E.A. Hagforsin seurajana työnsä Jyväskylässä, entisessä koulukaupungissaan vuonna 1887. Siitä alkoi 30 vuotta kestänyt kausi, jonka aikana P.J.Hannikainen antoi vahvat musiikilliset eväät suurelle joukolle suomalaisia kansakoulunopettajia. Tänä vuonna tuli kuluneeksi 150 vuotta Hannikaisen syntymästä ja 80 vuotta hänen kuolemastaan.

Seminaarin lehtorin työn ohessa Hannikainen aloitti Jyväskylässä myös laajan sävellystuotantonsa. Professori Matti Vainion kirjoittamassa, juuri ilmestyneessä P.J. Hannikaisen elämänkertateoksessa ( P.J. Hannikainen, Minerva Kustannus Oy) kerrotaan tuotteliaan lehtorin säveltäneen kolmen vuosikymmenen aikana noin 250 kuoro-, koulu- ja muuta laulua. Matti Vainio arvioi, että tuskin kenenkään toisen suomalaisen säveltäjän musiikkia on esitetty yhtä paljon ja yhtä säännöllisesti kuin Hannikaisen.

Lue myös nämä:

error: Sisältö on suojattu