Laskiaisen viettoa Viitakodissa

05.03.19

Gradian kansainvälinen opiskelijaryhmä oli laskiaisen vietossa Viitakodissa. Ohjelmassa oli tietovisa, jumppaa ja laskiaisen vietosta juttelua. Päivä huipentui yhteiseen kahvihetkeen. Pullat pyöriteltiin, kohotettiin, sokeroitiin, paistettiin, halkaistiin, täytettiin ja syötiin. Yhdessä vaihdettiin kuulumisia ja opiskelijat kertoivat ruokailutavoista eri maissa.

Seuraavssa tunnelmakuvia laskiaistouhuista

Ensimmäiset pullat on pyöräytetty takinasta pulliksi

Ensimmäiset pullat on pyöräytetty takinasta pulliksi

Kananmunilla voitelu sujuu hyvin valvovan silmän alla ja vuosien kokemuksella

Pullat viimeisteltiin ennen uuniin menoa raesokerilla

Pullat viimeisteltiin ennen uuniin menoa raesokerilla

Paistumista odotettiin hartaasti yhdessä jutellen

Paistumista odotettiin hartaasti yhdessä jutellen

Opiskelijat kertoivat oman maansa perinneruoista

Opiskelijat kertoivat oman maansa perinneruoista

Pulliin lisättiin hilloa ja kermaa,

Pulliin lisättiin hilloa ja kermaa.

Valmista tuli ja herkuttelu voi alkaa!

Valmista tuli ja herkuttelu voi alkaa!

Laskiaisperinteitä

”Laskiaiseen kuuluu sekä kirkollisia että pakanallisia perinteitä. Kirkollisessa perinteessä laskiaista vietetään seitsemän viikkoa ennen pääsiäistä. Laskiaisesta alkoi paasto, jota edelsi ilonpito ja juhliminen. Reformaation myötä paasto jäi luterilaiselta kirkolta pois ja laskiaisesta tuli enemmän työhön liittyvä juhla.

Laskiaiseen on kuulunut paljon tapoja, kieltoja, taikoja ja enteiden tarkkailua. Monet niistä liittyivät naisille kuuluviin töihin kuten käsitöiden raaka-aineeseen pellavaan ja hamppuun sekä karjanhoitoon.

Pellavan kasvu turvattiin, kun naiset antoivat tukkansa olla auki ja harjasivat sitä ahkerasti. Laskiaissaunaan mentiin jo päiväsaikaan, ja saunoessa ei puhuttu, jotta seuraavana kesänä saataisiin olla rauhassa hyönteisiltä.

Ruokaan liittyi myös uskomuksia, sitä tuli olla runsaasti ja sen piti olla mahdollisimman rasvaista. Syötiin rasvarieskoja, rasvamakkaroita, siansorkkia, sekä papu- tai hernerokkaa sekä laskiaispullia.

Rasvainen ruoka takasi hyvin lypsävät lehmät ja lihavat siat. Rasva sai tiristä kunnolla sormissa eikä sitä pyyhitty pois, sillä se takasi hyvän viikatteen käsittelykyvyn. Ruoka pidettiin pöydällä koko laskiaispäivän, jotta sitä riittäisi runsaasti koko vuodeksi.

Laskiaiseen kuuluu ilonpito ja talviset riehat. Laskiaisajot ja mäenlasku ovatkin yleisimpiä laskiaisen viettotapoja.

Mäenlaskustakin voitiin ennustella tulevaa. Mitä pidemmäs lasku luisti ja mitä valkoisemmat olivat laskijoiden vaatteet sitä pidemmäksi ja valkoiseksi pellava kasvoi.

Mäkeä laskiessa huudettiin ”Pitkiä pellavia, hienoa hamppua, nauriita kuin lautasia ja lanttuja kuin nurkanpäivät!”.

Laskiaisen viettotavoista on 2000-luvulla pääosin jäljellä enää mäenlasku ja osa ruokatavoista kuten laskiaispullat ja hernekeitto.” Lähde https://yle.fi/aihe/artikkeli/2011/03/04/laskiaisen-perinteita

Lue myös nämä:

error: Sisältö on suojattu